IP-Classificatie

Profort - All-Electric

Sinds - 2006

Wat is IP-classifictatie

De IP-beschermingsklasse ook wel bekend als een code waarin duidelijk wordt waar tegen een product beschermd is. Dit heeft betrekking tot stof, water en ook aanrakingen in sommige gevallen. De IP-beschermingsgraad wordt aangegeven door twee cijfers. Het eerste cijfer van de IP-code heeft betrekking tot het beschermen tegen het indringen van voorwerpen en stof. Het tweede cijfer van de IP-beschermingsgraad geeft het indringen van water aan, van druppelend water tot en met langdurig verblijf onder water.

Waarom IP-classicificatie

In onze wereld heeft het vaak betrekking tot badkamers, ofwel vochtige/natte ruimtes. Badkamers moeten natuurlijk ook verwarmd worden, en vaak nog warmer dan gebruikelijke ruimtes zoals woonkamers. Het is algemeen bekend dat water en elektriciteit niet samengaan, daarom zijn er badkamer zones bedacht. Maar wat precies is nou een badkamer zone. Een zone is een gebied tussen bepaalde grenzen. Bij een elektrisch apparaat wordt er ook een IP-klasse meegegeven, deze IP-klasse bepaalt in welke zone je het apparaat geïnstalleerd kan worden.

Badkamer zones

In de badkamer zijn 4 zones:
• Zone 0
Dit is de zone in het bad, douche en wastafel. Omdat in deze zone het meeste water bevindt, moet het apparaat minimaal tegen onderdompeling kunnen. (IPX7)
• Zone 1
Dit is direct boven de douchebak of bad tot 2,25 meter hoogte. Hierbij moeten apparaten tegen waterstralen kunnen. (IPX5)
• Zone 2
Dit is de zone wat met een straal van 60 centimeter om het bad, douche en wastafel loopt. Tot een hoogte van 2,25 meter in de hoogte. In deze zone moeten apparaten beschermd zijn tegen waterspatten. (IPX4)
• Zone 3
Zone 3 strekt tot 2,4 meter van het bad of de douche vanaf zone 2. Dit is dus het gebied tot 3 meter rond het bad, douche en wastafel. (IPX1)

Neem contact op


Bel ons