IP-Classificatie

Profort - All-Electric

Sinds - 2006

Wat is IP-classifictatie

De IP-classificatie is een code waarin duidelijk wordt waartegen een product beschermd is. Dit heeft betrekking op stof, water en in sommige gevallen ook op aanrakingen. De IP-classificatie bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfers van de IP-code heeft betrekking op het beschermen tegen het indringen van voorwerpen en stof. Het tweede cijfers van de IP-code geeft het indringen van water aan.

Waarom IP-classicificatie

Een IP-classificatie heeft vaak betrekking op vochtige ruimtes, zoals bijvoorbeeld badkamers. Badkamers moeten natuurlijk ook verwarmd worden, vaak nog warmer dan gebruikelijke ruimtes zoals de woonkamer. Omdat water en elektriciteit niet samengaan, zijn er badkamer zones bedacht. Een zone is een gebied tussen bepaalde grenzen. De IP-classificatie op een elektrisch apparaat bepaalt in welke zone het apparaat geïnstalleerd kan worden.

Badkamer zones

In de badkamer zijn 4 zones:
• Zone 0
Dit is de zone in het bad, de douche en wastafel. Omdat er zich in deze zone het meeste water bevindt, moet het apparaat minimaal tegen onderdompeling kunnen. Hier mag een apparaat gebruikt worden met IP-waarde IPX7.
• Zone 1
Dit is direct boven de douchebak of het bad tot 2,25 meter hoogte. Het apparaat moet op deze plek tegen waterstralen kunnen. Hier mag een apparaat gebruikt worden met IP-waarde IPX5.
• Zone 2
Dit is de zone vanaf een straal van 60 centimeter om het bad, de douche en wastafel, tot een hoogte van 2,25 meter. In deze zone moeten apparaten beschermd zijn tegen waterspatten. Hier mag een apparaat gebruikt worden met IP-waarde IPX4.
• Zone 3
Zone 3 strekt tot 2,4 meter van het bad of de douche vanaf zone 2. Dit is dus het gebied tot 3 meter rondom het bad, de douche en wastafel. Hier mag een apparaat gebruikt worden met IP-waarde IPX1.

Neem contact op


Bel ons