Keuze in regelsystemen

Profort - All-Electric

Sinds - 2006

Regelsystemen voor de verwarming

Een elektrische verwarming is ‘standalone’ en werkt op zichzelf. Ideaal wanneer er in een ruimte één verwarming nodig is. Maar wat als er meer vermogen nodig is in een grotere ruimte? Met een regelsysteem bedien je gemakkelijk meerdere verwarmingen via één centrale thermostaat. Er is een passend regelsysteem voor elke situatie, denk bijvoorbeeld aan nieuwbouwwoningen, recreatiewoningen, utiliteitsgebouwen en renovatieprojecten.

Er zijn verschillende soorten regelsystemen waar je uit kunt kiezen:

• Met een vaste aansluiting naar de thermostaat
• Met een RF (radiofrequentie) thermostaat en ontvangers.
• Via een Wifi verbinding.

Tegenwoordig is wifi de meest gebruiksvriendelijke en moderne optie. Een wifi regelsysteem verbindt de gewenste verwarmingen met een app, die te besturen is met je smartphone of tablet. Je smartphone of tablet neemt dan de functie over van de centrale thermostaat.

Hoewel dit veel voordelen oplevert, is dit niet altijd de beste oplossing. Bij verhuur woningen wordt er bijvoorbeeld liever niet gewerkt met wifi verbindingen omdat de bewoners rouleren. Er zou dan steeds opnieuw een app ingesteld en gedownload moeten worden. Zeker bij VVE-eigenaren en parkbeheerders van recreatiewoningen, kan dit als vervelend ervaren worden.

Mogelijkheden

Zoals eerder benoemd zijn er drie verschillende soorten regelsystemen: vaste aansluiting, RF-verbinding of wifi

Vaste aansluiting

Omdat bij de bouw van een pand de wanden nog helemaal open liggen, is het makkelijk om de bedrading en electronica weg te werken. Hierbij is het handig om met modules te werken die de bedrading van de verwarmingspanelen direct verbinden met de thermostaat. Zo is de verwarming direct bestuurd door de thermostaat en is er wanneer de wanden dicht gemaakt worden, niets meer van te zien in de afwerking

RF-verbinding

ndien het bij renovatie niet nodig is om de wanden open te maken, zal een vaste aansluiting niet de beste optie zijn. Een RF-verbinding is dan een beter keuze. Bij een RF-verbinding wordt de RF-ontvanger aangesloten op de stroomtoevoer van het verwarmingsapparaat, die met een bepaalde frequentiehoogte verbinding maakt met de RF-thermostaat. Bij de thermostaat besturing zal een signaal aan de ontvanger de verwarming in werking zetten

Wifi

De nieuwste optie om verwarming te regelen, is via een wifi verbinding. We regelen tegenwoordig alles via apps op onze smartphone of tablet, waarom niet ook onze verwarming? Hierbij hoeft er geen thermostaat geplaatst te worden in de ruimte omdat de app de thermostaat functie over neemt. Daarnaast zijn er al verwarmingen waarin een wifi-hub is geïntegreerd. Je hebt dus alleen nog de app nodig om dit in werking te zetten. Het op afstand bedienen van de verwarming en het slim koppelen van ruimtes, levert een belangrijke bijdrage in de transitie naar een betere energie-efficiëntie.

Mocht de verwarming geen geïntegreerde wifi hebben, dan zijn er toebehoren nodig om dit in werking te stellen. Je kan dit zien als een ontvanger en thermostaat zoals in de RF-situatie, alleen werkt het dan met een wifi-hub. Het is in sommige gevallen ook mogelijk om dit alleen met de ontvanger te gebruiken.

Welk regelsysteem past bij jou?

Het is belangrijk om de juiste keuze te maken, passend bij de situatie. Daarbij is het fijn om te kunnen bouwen en vertrouwen op het advies van een professional, met ruime praktijkervaring in de wereld van elektrisch verwarmen. Profort is een projectpartner met voldoende kennis en capaciteit, die je met je meedenkt voor, tijdens en na het realiseren van je project.

Neem contact op


Bel ons