Werking infrarood verwarming

Profort - All-Electric

Sinds - 2006

Wat is infrarood verwarming

Ben je op zoek naar een elektrische verwarming? Dan is infrarood verwarming mogelijk al voorbij gekomen. De werking is compleet anders dan we gewend zijn. Infrarood kan je vergelijken met de warmte van de zon. De zon geeft namelijk meerdere soorten stralingen af, net als infrarood verwarming. Infraroodstraling heeft een golflengte van 780 tot 10.000 newton meter.

We kunnen de straling onderverdelen in twee soorten golven: de korte golf en lange golf. De korte golf is makkelijk herkenbaar. Dit zijn infrarood panelen die je vaak ziet bij sauna’s of bij terrassen. Deze panelen geven een rode en intense warmte af maar hebben beperkt bereik. Infrarood panelen die binnenshuis worden gebruikt, hebben een lange golflengte. Deze geven via het oppervlakte van het paneel meer warmte af en hebben doorgaans een groter bereik.

Als infraroodstraling ons raakt, geeft de stralingswarmte direct een prettig en warm gevoel. Deze verwarming werkt op het principe van zonnestraling: deze warmtestraling verwarmt de omgeving en objecten in de omgeving. Denk hierbij aan het plafond, de wanden, voorwerpen en personen. De omgeving en objecten geven op hun beurt weer warmte af aan de ruimte. We noemen dit ook wel secundaire stralingswarmte.

Deze gelijkmatige verwarming van de ruimte zorgt voor een comfortabele, natuurlijke warmtebeleving, waarin warmteverlies door stijgende lucht of droge lucht grotendeels wordt voorkomen. Er is geen sprake van luchtverplaatsing waardoor er ook geen stofverplaatsing plaatsvindt. Dit maakt infrarood panelen een ideale elektrische verwarming voor zowel woningen en bedrijven als laboratoria, winkels en bijvoorbeeld showrooms.

Voor personen met allergieën en voor carapatiënten is deze vorm van verwarmen ook bijzonder geschikt. De lange golf infrarood warmte heeft een positief effect op o.a. spieren, gewrichten, luchtwegen en bloedcirculatie.

Hoe verwarmt het

Zoals eerder genoemd, straalt een paneel infraroodwarmte af naar objecten in de omgeving. Dit werkt anders dan bij traditionele verwarming met een convectie radiator, die lucht verwarmt in een circulaire beweging. Er zit een flink verschil tussen deze vormen van verwarming. Convectie verwarming werkt snel en effectief. Een infrarood paneel geeft een meer natuurlijke en behaaglijke warmte af.

Convectie verwarmt de koude lucht van de vloer waarbij de warme lucht omhoog circuleert. Dit zorgt dat de lucht circulair beweegt. Infrarood verwarming verwarmt de objecten binnen een straal van gemiddeld 3 meter. Deze objecten slaan de warmte op en geven een deel van de warmte weer door. Hierdoor ontstaat er een fijne warmte van de vloer tot aan het plafond.

Natuurlijke warmteschil

Doordat deze verwarming objecten in de ruimte verwarmd, ontstaat er een warmteschil in de ruimte. Dit effect zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur 2 tot 3°C boven de werkelijke temperatuur ligt. Dit is vergelijkbaar met de zonnewarmte op een koude winterdag. Wanneer je bijvoorbeeld in januari in de zon staat, is de gevoelstemperatuur hoger dan de werkelijke temperatuur.

Aandachtspunten infraroodverwarming

Nadelen:
– Juiste plaatsing en dimensionering is enorm belangrijk.
– Mogelijk elektriciteitskabels aangelegd.
– Opwarmingstijd duurt langer dan convectieverwarming.

Voordelen:
– Onderhoudsvrij.
– Geen ongewenste warme- koude luchtcirculatie.
– Energiezuinig/duurzaam, vooral in combinatie met zonnepanelen.
– Positief effect op mensen met allergieën.
– Hogere warmtegevoel dan ruimtetemperatuur.

Neem contact op


Bel ons